Kaip dirbtinį intelektą praktiškai panaudoti karjeros specialisto darbe?

PASTABA: šis tekstas yra „gyvas“ ir dirbtinis intelektas (DI) panaudotas tik pavyzdžiams kurti.

Tekste „Dirbtinio intelekto įrankių panaudojimas mokinių profesiniam orientavimui“ dirbtinis intelektas (konkrečiai ChatGPT 3.5) buvo panaudotas teksto kūrimui apie jį patį. O šiame tekste norėčiau supažindinti su paprasčiausiomis priemonėmis, kurios yra nemokamos ir gali padėti kasdieniame karjeros specialisto darbe.

Nemokamos dirbtinio intelekto priemonės

Šiuo metu yra kelios nemokamai prieinamos dirbtinio intelekto priemonės, kuriomis pasinaudojus darbas palengvėja. Kompanija „OpenAi“ yra sukūrusi ChatGPT, kuris gali atsakyti į klausimus ir kurti tekstus pasirinkta tema. ChatGPT 3.5 versija yra nemokama, tereikia užsiregistruoti.

Taip pat galite atsisiųsti Microsoft EDGE naršyklę, kurios viršutiniame dešiniajame kampe paspaudus mažą „bing“ ikoną galėsite kalbėtis ir kurti su galingesne ChatGPT 4 versija.

Google Bard yra dar viena dirbtinio intelekto programa, tačiau kol kas jos pajėgumai yra tikrai mažesni nei ChatGPT. Google Bard kūrybiškumas nėra labai platus, o geriausiai jis veikia klausiant konkrečių klausimų su nuorodomis. Tad jei norite kažką sužinoti ir tingite ieškoti per google paiešką, tiesiog užduokite klausimą Google Bard ir gausite gana tikslų atsakymą.

Visos šios programos supranta lietuvių kalbą ir gali tekstą išversti į bet kurią kitą, jei jos paprašysite.

Keli esminiai dalykai prieš pradedant naudotis:

  • Šie dirbtinio intelekto įrankiai veikia pokalbio principu, t.y. jūs bendraujate su jais lyg su gyvu žmogumi: klausiate, diskutuojate, prašote pataisyti, patikslinti, sutrumpinti tekstą, paaiškinti geriau ir pan. Tad įsivaizduokite, kad tai yra Jūsų asmeninis asistentas ir bendraukite su juo lyg bendrautumėte su gyvu žmogumi (kartais atrodo, kad DI tikrai gyvas, bet neišsigąskite – taip tik atrodo).
  • Dirbtinis intelektas nėra tobulas, tad kartais gali suklysti. Visada pasitikrinkite galutinį tekstą, kurį sugeneruosite, ar jame nėra klaidų, ypač kai prašote sukurti kokį nors tekstą apie realius įvykius ar asmenybes.
  • Šios programos labai tinka generuoti idėjas, jos gali sugeneruoti dešimtis skirtingų idėjų ir jūs galite išsirinkti, ką norite.
  • Jei norite, kad programa tiksliau vykdytų jūsų prašymą nurodykite, kas ji tokia, pvz.: „Tu esi karjeros konsultantas dirbantis mokykloje / universitete“. Taip sugeneruosite labiau jums tinkantį atsakymą.
  • Dirbtinis intelektas negali pakeisti Jūsų, bet gali padėti kūrybiškiau pasižiūrėti į karjeros konsultavimą ir padėti interaktyviau dirbti.

Kur galima panaudoti dirbtinio intelekto įrankius?

Demonstracijos tikslais aš naudojau ChatGPT 3.5 nemokamą versiją.

Pamokos ar užsiėmimo planas

DI gali padėti sugeneruoti pamokos planą. Į klausimo langelį įvedžiau „Tu esi karjeros konsultantas dirbantis mokykloje. Sukurk 45 minučių pamokos planą apie tai kaip mokiniams pasirinkti karjeros kelią. Parašyk bent 5 būdus, kurie padėtų pasirinkti karjeros kelią.“ Pilną atsakymą galite paskaityti čia, o ekrano nuotraukoje matote sutrumpintą variantą, kurį programa sutrumpino man paprašius.

Užduotys pamokai ar užsiėmimui

Galima paprašyti sukurti užduotis pamokai, o jei jos nepatinka, paprašyti pakeisti.

Klausimų pamokai sukūrimas iš jūsų turimo teksto

Kadangi ChatGPT supranta lietuvių kalbą, galite nukopijuoti jūsų turimą tekstą ir paprašyti iš jo sukurti klausimus pamokai. Tai pagreitina darbą, o Jūs galite susitelkti ties turinio pamokai kūrimu. Be abejo, kad klausimus galite vėliau pakoreguoti, tačiau DI naudojimas pagreitina darbą.

Testų kūrimas

ChatGPT padės sukurti testą su atsakymų variantais, tiek iš jūsų pateiktos medžiagos, tiek savarankiškai. Testų kūrimas kartais sukelia galvos skausmą ir jo palengvinimas sukuria daugiau laisvo laiko. Žinoma, žmogaus patikros reikės, kad ir klausimai tikrai būtų į temą, ir atsakymų variantai džiugintų.

 

Bendri klausimai susiję su karjeros konsutavimu

Dar vienas pavyzdys, kuris gali padėti pradėti diskusiją ir papildyti arsenalą yra ir galimų profesijų sąrašai, ir ateities profesijų idėjos. ChatGPT galite klausti bet ko ir jis pasistengs sukurti atsakymą.

 

Kol kas šie įrankiai neleidžia klausti apie konkrečius asmenis, kurie dabar gyvena (saugomi asmens duomenys), bet apie praeities asmenybes galima sužinoti daug, bet būkite atsargūs, kai klausite konkrečios informacijos, šie įrankiai kartais gali prigalvoti tai, ko nėra.

Dirbtinis intelektas gali būti puikus pagalbininkas jūsų darbe. Jis gali sutrumpinti pasiruošimo laiką, padėti generuoti idėjas, apibendrinti tekstus, kurti klausimus iš pateiktos informacijos ir dar daugiau.

Be to, jūs visada galite paklausti ChatGPT kaip jis pats galėtų jums padėti jūsų darbe ir jis mielai atsakys, net jei ir klausite dešimtis kartų. Jūs galite tikslinti savo klausimus, kol gausite norimą atsakymą.

 

Parengė „Euroguidance“ ambasadorius Dainius Jakučionis. 

Asociatyvi nuotrauka iš www.pexels.com