Rašantiems CV – Lietuvos valstybės pavyzdys

Žengiant pirmuosius žingsnius karjeros srityje turbūt pirmasis dalykas, apie kurį turėtume pagalvoti – geras gyvenimo aprašymas. Nuo ko pradėti? Kokius pasiekimus bei savybes išskirti? Kokį kalbos toną pasirinkti?

Pavyzdžių, kaip parašyti gyvenimo aprašymą netrūksta, tačiau dažnai tai būna bevardžiai šablonai be konkrečių detalių. Edukacinio projekto „Istoriniai CV“ kūrėjai į CV formatą sudėjo įvairių istorinių asmenybių profesinius pasiekimus, įdomius karjeros posūkius, asmeninius gebėjimus ir kitas svarbias detales – visa tai, ką neabejotinai verta minėti kuriant tokį gyvenimo aprašymą, kuriuo susidomėtų darbdaviai Taip buvo sukurti CV pavyzdžiai,  kurie ne tik naudingi, bet ir be galo įdomūs Be to, visuomenei pristatomi ne tik žymių praeities veikėjų CV, bet ir suasmenintas Lietuvos valstybės gyvenimo aprašymas. Jis gali tapti puikiu pavyzdžiu, kaip parašyti gerą CV.


Svarbu – detalumas

Darbuotojų paieškos ir atrankos įmonės „People Link“ partnerė ir vyresnioji konsultantė Rūta Ratavičiūtė pabrėžia, jog gyvenimo aprašyme svarbu išvardinti ne tik savo ankstesnėse darbovietėse ar kitose veiklose atliktas funkcijas, bet ir konkrečius pasiekimus.

„Turėtume labai konkrečiai įvardinti, ką mums pavyko padaryti. Jei įmanoma – išreikšti tai skaičiais ar procentais. Pastebėjau, jog istoriniuose CV pasiekimai gana detaliai aprašyti, tai yra labai geras pavyzdys“, – teigia specialistė.

 Pavyzdžiui, Lietuvos valstybės gyvenimo aprašyme darbo patirtis pradedama vardinti nuo svarbiausių pirmųjų pasiekimų: „1918-1920 m. įgyvendinau sėkmingiausią karjeros posūkį: pavyko paskelbti nepriklausomą demokratinę respubliką, organizuoti kariuomenę bei mūšiuose apginti tik ką iškovotą politinę laisvę“.

Panašaus konkretumo reikėtų laikytis bet kuriam į darbo poziciją kandidatuojančiam asmeniui. R. Ratavičiūtė kaip dar vieną itin svarbų dalyką, kurį reikėtų detalizuoti, įvardija darbų apimtis.

„Svarbu rašyti apie savo asmeninius pasiekimus ir jų apimtis. Pavyzdžiui, buhalteriui paminėti paruoštų dokumentų skaičių ar vadybininkui įmonei atnešto pelno procentą“, – sako darbuotojų paieškos ir atrankos profesionalė.

Pavyzdžiui, Lietuvos valstybės CV detaliai suskaičiuota, kiek ir kokio masto karinių laimėjimų pasiekta: „1410 m. pasiekiau didžiausią XV a. Europos karinę pergalę – Žalgirio mūšyje, 1514 m. Oršos kautynėse sutriuškinau Maskvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenę ir 1621 m. Chotyno mūšyje atrėmiau Osmanų imperijos kariuomenę“.

Tiesa, nors detalumas labai svarbu, R. Ratavičiūtė perspėja atidžiai atsirinkti, kurias veiklas aprašant išsiplėsti, o kurias aprašyti glausčiau. Jei kandidatuojama į kompleksinę poziciją, pavyzdžiui administracijos ir personalo specialisto, reikėtų pasirinkti jums svarbesnę sritį. Jei siekiama toliau tobulėti personalo valdyme, patariama detaliau aprašyti šios srities pasiekimus, o administravimo patirtį pristatyti lakoniškai.

 „Panašiai pasisakyčiau ir apie įvairių smulkių darbų minėjimą. Tačiau tai galioja tik turintiems patirties. Jei tai vienas pirmųjų darbų – būtina paminėti net ir paprasčiausius prieš tai dirbtus darbus, pavyzdžiui, padavėjo. Taip pat jaunam žmogui būtų pravartu paminėti įvairias savanoriškas, studentiškas veiklas, iniciatyvas, priklausymą organizacijoms ar asociacijoms. Taip net ir neturėdami daug profesinės patirties, atskleisite savo veiklumą ir iniciatyvumą“, – įsitikinusi R. Ratavičiūtė.

 Lietuvos valstybės CV aprašomas 1988 m. sukurtas masinis sambūris – Sąjūdis, kurio pagalba ryžtasi išeiti į laisvę iš sovietinės imperijos. Panašių iniciatyvų organizavimas ar dalyvavimas jose gali tapti puikiomis gyvenimo aprašymo detalėmis. Kaip ir įvairūs mokyklos ar studijų metais lankyti užsiėmimai ar įgyvendintos idėjos. Pavyzdžiui, nepriklausomos Lietuvos kūrimo pirmieji savarankiški žingsniai Lietuvos valstybės CV įvardijami kaip 1918-1940 m. lankytos modernios lietuvybės kūrybinės dirbtuvės.

 
Ar minėti asmenines savybes ir hobius?

Lietuvos valstybė savo gyvenimo aprašyme, be įvairių pasiekimų, mini ir išskirtinius asmeninius pomėgius. Pavyzdžiui, tai, kad puikiai žaidžia krepšinį ar moka gaminti unikalius maisto produktus ir patiekalus. Anot personalo paieškos ir atrankos specialistės, šie faktai galbūt ir nėra labai svarbūs būsimam darbdaviui, tačiau gali tapti kabliuku, padedančiu palaikyti pokalbį.

„Jei CV pamatau, kad žmogus užsiima tam tikru sportu ir aš juo užsiimu – tai tampa puikia lengvo pokalbio tema, kas gali padėti atsipalaiduoti“, – teigia Rūta.

Vis dėlto, pernelyg įsijausti nereikėtų. Ypač, bandant įvardinti ne tik savo pomėgius, bet ir asmenines savybes. Specialistės manymu, tai labai subjektyvus dalykas. Kiekvienas gali pavadinti save itin draugišku, darbščiu, komunikabiliu ir pan., tačiau darbdavys gali turėti visiškai kitokius lūkesčius ir su tuo nesutikti. Tad geriau leisti jam nuspręsti jau pokalbio metu.

Tiesa, tas savybes galima įvardinti, jei turime kuo jas pagrįsti. Čia vėlgi pasitarnaus konkrečios detalės. Pavyzdžiui, Lietuvos valstybė savo CV „sakosi“ turinti politinei lyderystei reikiamų savybių ir mėgstanti imtis regioninės lyderystės. Šias savybes iš karto pagrindžia faktais, jog 2013 m. sėkmingai pirmininkavo ES Tarybai, o 2014-2015 m. dalyvavo JTO Saugumo tarybos veikloje.

Istoriniuose CV galime rasti gausybę Lietuvos bei žymių šalies asmenybių tarptautinių pasiekimų ir įvairiausių apdovanojimų. Šį aspektą rekomenduojama perkelti ir į realų gyvenimo aprašymą. Darbdaviui padarys įspūdį, jei dirbote net su kelių šalių partneriais ar esate paskelbtas geriausiu įmonės darbuotoju. Pavyzdžiui, Lietuvos valstybė savo gyvenimo aprašyme „mini“, jog XIV-XV amžiuje karinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis išplėtė valstybės teritoriją iki Juodosios jūros, o 2004 m. sėkmingai įstojo į Europos sąjungą ir NATO.


Kalbos tonas ir kūrybiškumas

Paklausta apie tai, kiek kūrybiškumo reikėtų įsileisti rašant gyvenimo aprašymą, specialistė patarė būti saikingai atsargiems. Kelios kūrybingos detalės gal ir nepakenks, tačiau visiškai atiduoti valią fantazijai nereikėtų. Pavyzdžiui, Lietuvos valstybės bei kituose istoriniuose gyvenimo aprašymuose galima rasti nuosaikių kūrybiškų detalių – vietoj įprastinės nuotraukos šiuos CV puošia piešti stilizuoti portretai.

„Esame sulaukę įvairiausių gyvenimo aprašymų. Taip, matome, jog žmogus įdėjęs daug darbo ir laiko, tačiau dažnai tai tik pakiša koją. Kartais net sunku atsekti, kur kokie CV elementai išsidėstę. Mano rekomendacija tada būtų laikytis įprastesnės formos, kad ir „Europass“ formato, ir pernelyg neįsijausti. Žinoma, ši taisyklė negalioja kūrybinių profesijų atstovams. Tad jei esate dizaineris, reklamos srities profesionalas, menininkas ir panašiai, tuomet, žinoma, kad darbdavys iš jūsų lauks CV, į kurį pažvelgta kūrybiškai“, – mano „People Link“ partnerė ir vyresnioji specialistė.

Panašios nuomonės ji ir apie gyvenimo aprašymo kalbos toną ir specifiką. Darbo atrankos specialistai sulaukia ir ilgais rašinėliais virtusių gyvenimo aprašymų ar itin šmaikščiai pateiktų tekstų su kartais juoką keliančiomis nuotraukomis. Visgi, rizikuoti verta nebent gerai žinant darbdavio stilių. Jei tai įmonė, garsėjanti šmaikščia komunikacija ir laisvesniu darbo stiliumi, galbūt ir verta į prisistatymą pažvelgti kūrybiškiau ar familiariau, tačiau kitais atvejais oficialumas ir konkretumas pasitarnaus labiau.

Lietuvos valstybės CV struktūra  – konkreti ir lengvai suprantama. Pasiekimai ir svarbiausi išsilavinimo aspektai bei asmeniniai gebėjimai išvardinti aiškiai išskirtais punktais, o pagrindiniame aprašyme neišsiplečiama ir prisistatoma keliais lakoniškais sakiniais, kaip ir rekomenduoja darbo atrankos profesionalė.

Su Lietuvos valstybės bei žymių Lietuvos asmenybių gyvenimo aprašymais galima susipažinti puslapyje istoriniaicv.lt. Ši iniciatyva skirta ne tik sudominti jaunimą Lietuvos istorija, bet ir supažindinti su „Europass“ gyvenimo aprašymo forma. Iniciatyvą „Istoriniai CV“ kuria „Europass“, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.