CV ir motyvacinis laiškas ieškant pirmojo darbo: kas, kur ir kaip?

Daugelis 15-22 metų jaunuolių susiduria su rimtu iššūkiu ieškant pirmojo darbo. Dalis nori uždarbiauti vasaros atostogų metu, kiti baigę mokyklą nori dar vienerius metus pamąstyti ką veikti toliau ir išbandyti save darbo rinkoje, treti – jau pradėję studijuoti arba bebaigiantys studijas, tačiau ankščiau darbinės patirties dar neturėję arba turėję labai minimaliai. Visus juos vienija viena problema – kaip tą darbą gauti?

Šią užduotį galime nesunkiai išspręsti apsilankę Užimtumo tarnybos, įvairių darbo skelbimų portaluose, paskaitę laikraščio skelbimus ar paieškoję darbo pasiūlymų „Facebook“ grupėse, tačiau vienas rūpestis visgi lieka – kaip padaryti, kad šiam darbui pasirinktų būtent tave.

Gyvenimo aprašymas (CV)

Pretenduojant į siūlomas darbo pozicijas labai svarbu būti pasirengus tvarkingą ir informatyvų gyvenimo aprašymą, kuris būsimam darbdaviui suteiktų kuo daugiau naudingos informacijos. Gyvenimo aprašymas reikalingas net ir tiems, kurie neturi absoliučiai jokios arba turi tik trumpalaikę darbo patirtį.

Formatas

Norint parengti kokybišką gyvenimo aprašymą labai svarbu pradėti nuo tinkamo jo formato pasirinkimo.

Vieno teisingo pasirinkimo geram CV – nėra. Svarbu suprasti, kokią žinutę nori pristatyti potencialiam darbdaviui. Pvz., jei nori pretenduoti į kūrybiškas specialybes, kaip grafikos dizaineris, dailininkas, reklamos kūrėjas, marketingo specialistas arba į kitas darbo pozicijas, kurių aprašyme paminėta, jog būsimam darbuotojui reikalingas kūrybiškumas – darbdaviui nusiuntęs gyvenimo aprašymą baltame A4 formato lape su 12 dydžio Times New Roman šriftu, tikrai jo nesužavėsi ir negebėsi atskleisti savo kūrybinės pusės. Tokiu atveju vertėtų pasvarstyti apie savo kūrybos formatą arba pasinaudoti vienu iš MS Word siūlomų vizualiai patrauklesnių gyvenimo aprašymo formatų. Tačiau, jeigu galvoji apie darbus, kurie reikalauja atidumo, tikslumo, gebėjimo griežtai laikytis taisyklių ir tvarkos – gali pasvarstyti apie labiau struktūruotus CV formatus. Vienas iš jų – plačiai Europoje žinomas „Europass“ CV, kurio reikalauja ir daugelis valstybinių institucijų. Šis formatas išsiskiria tuo, kad yra labai patogus naudoti, nes visą informaciją reikia užpildyti internete, o sistema automatiškai sugeneruoja tvarkingą gyvenimo aprašymą, kurį parengti galime net keletu skirtingų kalbų. Dar vienas privalumas – galimybė redaguoti savo gyvenimo aprašymą internete bet kuriuo metu iš bet kurio pasaulio kompiuterio.

Tokioms pareigoms kaip padavėjas, pardavėjas, klientų aptarnavimo specialistas, pagalbinis darbuotojas ir panašioms, kurioms CV formato pasirinkimas neturi didesnės įtakos, todėl kandidatuojant į jas, gali rinktis tą formatą, su kuriuo paprasčiau dirbti.

Informacijos pateikimas ir nuotrauka

Pasirinkus CV formatą svarbu apsvarstyti, kokią informaciją ir kaip ją pateiksi.

Gyvenimo aprašyme privalu aiškiai matomoje vietoje nurodyti savo vardą, pavardę, kontaktines detales – telefono numerį, el. pašto adresą, gyvenamosios vietos adresą ar bent jau miestą, kuriame gyveni.

Atkreipk dėmesį, kad gyvenimo aprašyme jokiu būdu negalima naudoti šnekamosios kalbos, slengo, trumpinių ar kitų kalbų – informacija turi būti pateikta taisyklinga lietuvių kalba (arba kita, jei gyvenimo aprašymą rengi užsienio kalba). Būtina atkreipk dėmesį į gramatines ir skyrybos klaidas, net ir tokios spausdinimo klaidos, kaip „Vutauto Didžiojo universitetas“ vietoje „Vytauto Didžiojo universitetas“ visada užklius už akių įmonių vadovams ar personalo specialistams. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl tavęs nepakvies į darbo pokalbį, ypač jei toje darbo vietoje tektų rašyti įvairius tekstus ar rengti dokumentus. Pirmasis įspūdis turi bene didžiausią įtaką priimant sprendimą dėl tavo įdarbinimo, todėl pasistenk, kad gyvenimo aprašymas atrodytų puikiai.

CV atrodys vizualiai patrauklesnis, jei jame įdėsi ir savo profilio nuotrauką, tačiau jos pasirinkimas turi būti gerai apgalvotas.

Nuotraukos fonas privalo būti neutralus ir neblaškyti dėmesio. Tai neprivalo būti balta siena, tačiau svarbu, kad fonas būtų vienodos tekstūros ir jame negali matytis pašalinių objektų. Gyvenimo aprašymo nuotrauka nėra tas pats, kas paso ar asmens tapatybės kortelės nuotrauka, todėl joje plačiai šypsotis tikrai galime, tačiau negalime daryti veido grimasų. Jokiu būdu negalite prisegti nuotraukos, kurioje matosi daugiau nei vienas žmogus arba jūsų veidas yra iškirptas iš kitos, didesnės nuotraukos. Taip pat, reikėtų atsisakyti nuotraukų, kur dėvi akinius nuo saulės, kepurę ar skrybėlę. Pabandykite į nuotrauką pažvelgti kritiškai – ar ji sukuria teigiamą pirmąjį įspūdį? Jei ne – ieškok kitos.

Asmeninės savybės ir kompetencijos

Rengiant savo pirmąjį CV ir neturint darbinės patirties labai svarbu tiksliai, aiškiai ir pagrįstai įvardinti savo asmenines savybes bei kompetencijas, kurios būtų reikalingos konkrečiam darbui.

Darbo skelbimuose pateikiamas sąrašas lūkesčių, kurių tikisi potencialus darbdavys: geri darbo kompiuteriu įgūdžiai, kūrybiškumas, laisvas bendravimas su nepažįstamais žmonėmis, analitinis mąstymas, gebėjimas prisitaikyti prie situacijos, streso valdymas, iniciatyvumas, proaktyvumas, geros užsienio kalbų žinios, nepriekaištinga gramatika, atidumas ir daugybė kitų savybių, kurios itin reikalingos vienoje ar kitoje pozicijoje.

Savo gyvenimo aprašyme būtinai paminėk šias savybes, tačiau jokiu būdu nenukopijuok savybių sąrašo iš darbo skelbimo – darbdavys tai iškart pastebės ir tavo gyvenimo aprašymas keliaus į šiukšlinę. Pagalvok, kurias iš šių savybių tikrai turi ir būtinai pagrįsk jas. Galbūt iniciatyvumo ir proaktyvumo išmokai būdamas mokinių savivaldos nariu mokykloje? Stiprias užsienio kalbos žinias turi, nes kurį laiką gyvenai užsienio šalyje? Laisvo bendravimo su žmonėmis išmokai mokyklos žurnalistikos būrelyje? Visi argumentai yra tinkami – svarbu parodyti, kad viena ar kita būsimam darbui reikalinga savybė tikrai egzistuoja.

Užsienio kalbos

Darbdaviai vertina asmenines savybes ir kompetencijas, iš kurių viena svarbiausių – užsienio kalbų mokėjimas.

Kuo daugiau kalbų ir kuo aukštesniu lygiu moki – tuo didesnis  pliusas. Potencialus darbdavys gavęs du itin panašius gyvenimo aprašymus visuomet pasirinks tą, kuris moka daugiau užsienio kalbų ir jomis kalba geriau.

Visos užsienio kalbos yra skirstomos į 6 Bendruosius Europos kalbų metmenis dažniau vadinamus kalbos mokėjimo lygiais: A1, A2, B1, B2, C1 ir C2. Žemiausias kalbos mokėjimo lygmuo yra A1 – gebėjimas suprasti pačias dažniausias frazes, atsakyti į keletą klausimų esamuoju laiku, papasakoti apie save, šeimą, jiems sunku suprasti kalbą, jei kalbama greitai. Skaitydami supranta trumpus ir aiškius sakinius – skelbimus, plakatus. Šie žmonės gali parašyti trumpą tekstą (pvz. SMS žinutę) Aukščiausias – C2 lygis. Tai gebėjimas laisvai naudoti kalbą, ir ją suprasti net skirtingomis tarmėmis, žinoti šnekamosios kalbos subtilybes, gebėjima rašyti įvairaus žanro ir ilgio tekstus, perfrazuoti. Laisvai naudoja vietinius posakius, gali skaityti bet kokio žanro tekstą. CV svarbu tiksliai nurodyti turimą kalbos lygį ir nebandyti situacijos pagerinti – ką darytum, jei staiga darbdavys darbo pokalbio metu pakalbintų viena iš kalbų, kurią nurodei savo gyvenimo aprašyme?

Plačiau apie kalbos lygmenis skaityk čia: https://europass.cedefop.europa.eu/sites/default/files/cefr-lt.pdf

Įvairios neapmokamo darbo patirtys

Ieškant pirmojo darbo norisi kažką paminėti darbo patirties skiltyje. Prisimink, kad darbu galima laikyti ir tai, už ką negavai finansinio atlyginimo.

Galbūt mokykloje priklausei kažkokiam klubui arba dalyvavai mokinių savivaldos, NVO veikloje? Gal teko savanoriauti įvairiose organizacijose, akcijose, renginiuose? O gal mokykloje buvai atsakingas už renginių organizavimą?

Visa ši informacija yra naudinga bei reikalinga – būtinai įtrauk savo neapmokamas darbo patirtis į gyvenimo aprašymą nurodydama(-s), kad tai buvo savanorystė. Aprašyk savo atsakomybes viename ar kitame projekte.

Išsilavinimas

Svarbu paminėti ir turimą išsilavinimą, nurodyti instituciją, kur mokeisi arba mokaisi. Jei jau baigei mokyklą – nurodyk aukštus egzaminų rezultatus, olimpiadų ar konkursų laimėjimus.

Jei dalyvavai įvairiuose seminaruose, projektuose ar mainuose, kurie galėtų būti aktualūs būsimam darbdaviui – būtinai įtrauk ir informaciją apie juos: trukmė, data, turinys, organizatorius ir kita.

Techninės detalės

Rengiant gyvenimo aprašymą būtinai laikykis struktūros – jei pradėjai rašyti apie turimą išsilavinimą, tą dalį pabaik iki galo. Jei darbdavys CV pradžioje ras informaciją apie mokyklą, o pabaigoje apie lankytus kursus – jis puikiai pastebės, kad esi išsiblaškęs ir nesugebi išlaikyti struktūros.

Keletą kartų patikrinki, ar nepalikai gramatinių bei skyrybos klaidų. Paprašyk draugų ar artimųjų, kad jie patikrintų Tavo gyvenimo aprašymą dar kartą. Paklausk jų pirmojo įspūdžio.

Informaciją CV pateik glaustais sakiniais – gaudami dešimtis gyvenimo aprašymų per dieną, būsimi darbdaviai nori konkrečios, aiškios ir argumentuotos informacijos, todėl išplėstinių sakinių bei vaizdingos kalbos derėtų vengti (nebent pretenduoji į specialybę, kur tai būtų didelis privalumas).

Nuolatos atnaujink gyvenimo aprašymą, vos tik patobulini kalbą ar įgauni naujos darbo patirties. CV taip pat reiktų redaguoti atsižvelgiant į darbo skelbimą – taip darbdaviui suteiksi aktualiausią informaciją apie save ir parodysi, kad esi rimtai susidomėjęs jo siūloma darbo vieta.

Motyvacinis laiškas

Kartu su CV siųski ir motyvacinį laišką, kuriame išdėstyk: kas tu, kodėl pasirinkai šią poziciją, kodėl manai, kad esi jai tinkamiausia(-s) ir kodėl įmonė turėtų priimti tave į darbą.

Motyvacinio laiško formatas gana paprastas – A4 formato lapas, šriftas toks pats, koks buvo naudojamas gyvenimo aprašyme. Laiško neturėtų būti ilgesnis negu vienas puslapis, geriausia – nuo 3 iki 5 pastraipų.

Svarbu, kad laiškas nebūtų šabloninis, nors motyvacinio laiško šablonų internete galima rasti labai daug. Pasirinkus šabloninį CV tai bus signalas darbdaviui, kad neskiri šiam darbo pasiūlymui nei minutės papildomo laiko, todėl to paties galima tikėtis ir įdarbinus.

Papasakok apie save kitaip – laiškas mažiau formalus nei CV, todėl gali paminėti ir savo gyvenimo patirtis ar išmoktas pamokas. Svarbu nesileisti į detales ir nekartoti informacijos, kurią galima rasti gyvenimo aprašyme.

Parodyk darbdaviui, kad ši pozicija tau įdomi – pasiūlyk bent vieną idėją, kurią galėtum įgyvendinti prisijungęs prie kolektyvo ir argumentuok, kodėl būtent tu esi geriausias kandidatas šiai pozicijai.

Pabaigoje sukurk atvirumo, bet tuo pačiu ir lengvos paslapties jausmą, kuris privers potencialų darbdavį pakviesti į darbo pokalbį, kuriame dar kartą pristatysi save, neformaliai pabendrausi ir sėkmės atveju – prisijungsi prie naujo kolektyvo!

Straipsnio autorius Laurynas Puidokas

„Euroguidance“ ekspertas, karjeros konsultantas

 

Straipsnyje naudoti šie informacijos šaltiniai:

https://www.cvbankas.lt/karjeros-patarimas/cvbankas-lt-kaip-parasyti-tobula-cv.html

https://www.totaljobs.com/advice/successful-cv

https://www.prospects.ac.uk/careers-advice/cvs-and-cover-letters/how-to-write-a-cv

https://www.careeraddict.com/first-cv

https://www.youthemployment.org.uk/write-first-cv-tips-students-school-leavers/

https://zety.com/blog/how-to-write-a-cv

https://www.ism.lt/karjeros-centras/motyvacinis-laiskas

https://www.apiedarba.lt/geras-motyvacinis-laiskas/

http://manokarjera.cv.lt/Default4.aspx?ArticleId=ff0ed4f1-5198-4cea-8379-355db7295a4b

https://www.ldb.lt/Informacija/Patarimai/PatarimaiIeskantiemsDarbo/Puslapiai/cv_motyvacinis.aspx